Czytaj
Co to są pokarmy uczulające? - ilustracja

Co to są pokarmy uczulające?

Dr Wojciech Ozimek
Oceń 196

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najczęstszym alergenem jest mleko krowie. Najbardziej dotkliwie odczuwają skutki tej alergii niemowlęta i dzieci, co wynika to z faktu, że jest ono podstawowym składnikiem pokarmowym w tym wieku, a więc tym samym, głównym potencjalnym alergenem, mogącym wywoływać nieprawidłowe reakcje immunologiczne. Właściwości alergizujące. przypisuje się praktycznie wszystkim jego głównym frakcjom, co jest istotne, ponieważ osoba uczulona wykazuje zwykle cechy nadwrażliwości na więcej niż jedną z frakcji białek mleka. jak wiadomo objawy kliniczne po spożyciu mleka krowiego mogą być wynikiem nie tylko alergii na zawarte w nim białko, ale także nietolerancji cukru mlecznego zwanego laktozą.

Białko jaja kurzego składa się z około 20 frakcji. U osób wrażliwych objawy uczulenia, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie, mogą wystąpić już nawet po kontakcie z bardzo niewielką ilością tego białka (spożycie, składnik szczepionki, obecność w powietrzu, np. podczas smażenia). Objawy niepożądane, podobnie jak w przypadku alergii na białka jaja kurzego, mogą pojawić się po spożyciu mięsa lub na drodze inhalacyjnej (smażenie, gotowanie) i są często tak samo burzliwe.

Skorupiaki i mięczaki, pomimo dużej siły alergizującej, nie stanowią u nas większego problemu ze względu na to, że... nie są w naszym kraju powszechnie konsumowane. Właściwości alergizujące mogą ponadto wykazać: mięso wołowe, cielęce, kurze.Praktycznie wszystkie pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają substancje mające potencjalną zdolność do alergizacji, które mogą ulegać zmianom w wyniku przechowywania, konserwowania, gotowania.

Najczęściej alergizują białka zbóż (gluteny) odpowiadające za chorobę trzewną (trwałą nietolerancję glutenu, enteropatię glutenozależną), wymagającą leczenia dietetycznego przez całe życie, przejściową nietolerancję glutenu, wymagającą diety eliminacyjnej przez około 2 lata, i wreszcie alergię na gluten.

Inne alergizujące rośliny to soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób), orzechy arachidowe, psiankowate (pomidor, ziemniak, papryka), baldaszkowate (seler, marchew, pietruszka, kminek), gorczyczne (kapusta, kalafior, rzodkiewka, chrzan, rzepa), niektóre owoce (jabłka, cytrusy, ananasy, banany).

Jak można się domyślać o częstości występowania alergii na dany składnik pokarmowy decydują w dużym stopniu zwyczaje żywieniowe panujące w danym kraju, czy regionie oraz substancje naturalne i syntetyczne dodawane do żywności w celu poprawy walorów produktów spożywczych, tj. smaku, zapachu, barwy, konsystencji i trwałości.

Substancjami tymi są: barwniki azowe, nieazowe, kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, substancje słodzące i spulchniające. Trzeba pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów, czy substancji stosowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne.

Nadwrażliwość pokarmowa, manifestująca się w najwcześniejszym okresie życia dziecka, może wskazywać na niekorzystne działanie alergenów już w czasie ciąży i karmienia piersią. Pokarmami najczęściej wtedy uczulającymi, pomimo niespożywania ich przez noworodka czy niemowlę, są: mleko, jaja, ryby, owoce cytrusowe, zboża, mięso wołowe i kurze, ziemniaki, czekolada.

Ciekawym zjawiskiem jest występowanie niepożądanych objawów u osób, które wykazują jednocześnie nadwrażliwość na alergeny pokarmowe, wziewne lub kontaktowe - jest to tzw. reakcja krzyżowa.

Przykładowo: alergia na pierze i jednocześnie na jaja, drób; alergia na roztocza i jednocześnie na krewetki; alergia na trawy oraz chwasty i zarazem na marchew, ziemniaki, jabłka, sezam. Przypominam, że karmienie piersią stanowi najlepszą prewencję rozwoju choroby alergicznej u niemowląt. Komórki zwane makrofagami, występujące w mleku matki, zawierają zmagazynowaną immunoglobulinę A, która jest uwalniana w przewodzie pokarmowym dziecka podczas kontaktu z czynnikami chorobotwórczymi. Limfocyty zawarte w pokarmie pełnią zaś dużą rolę w rozwoju tzw. tolerancji immunologicznej.

Dodaj komentarz

Powrót

Popularne artykuły

Rozwiń