Czytaj
Co z tym bobem? - ilustracja

Co z tym bobem?

Oceń 4

Nie wiem, jak wam, ale mi bób kojarzy się z przekąską, którą za czasów kiedy nie przelewało się w domu, rodzice posiłkowali się, by dogodzić swoim pociechom. Szybka w przygotowaniu, smaczna i sycąca, skutecznie zastępowała chipsy, czy orzeszki, które w tamtym okresie nie należały do najtańszych. Jednak przyznać trzeba, iż wiedza jak przygotować bób nie była wówczas zbyt obszerna lub też z lenistwa najprościej było ograniczyć się do wody i soli. A przecież bób można przygotować na mnóstwo różnych sposobów i hej, wiele w nim wartościowych składników, o których nie wszyscy mieli zielone pojęcie. Można, by więc rzec, że obecnie bób został odkryty na nowo i właśnie przeżywa swoją drugą młodość.

Co ma w sobie bób?

Bób, jak każde warzywo strączkowe, to przede wszystkim produkt wysokobiałkowy, który może z powodzeniem zastępować białko odzwierzęce, a więc idealny jest dla wegan i wegetarian. W bobie znajdziemy też dużo kwasu foliowego zalecanego kobietom w ciąży. A oprócz tego bób to źródło wapnia, potasu, magnezu, żelaza, witaminy B, C i A. Sporo tego, ale co tak naprawdę daje nam bób? Obniża zły cholesterol LDL, obniża ciśnienie krwi, a także pomaga regulować funkcjonowanie naszego układu nerwowego, czyli podjadając bób będziemy spokojniejsi. Skoro o podjadaniu mowa… Bób na 100g ma 110 kcal, to jak na warzywo strączkowe, całkiem niewiele. Lepiej więc sięgnąć po bób podczas seansu niż po niezdrowe krakersy, chipsy, czy słodycze.

 Jak bób przyrządzić?

Wersji na gotowanie bobu jest trochę. Możemy gotować go wrzucając na wrzątek albo na parze. Czas przygotowania w przypadku młodego bobu wynosi 15-20 minut, a bardziej dojrzałe ziarna warto potrzymać trochę dłużej -“ nawet do ok. 30 minut. Bobu nie należy jednak gotować za długo, gdyż wówczas traci swoje wartości odżywcze. A jak bób podawać? Najprościej jest z solą, ale smak tego warzywa idealnie wydobędzie również odrobina cukru lub kopru. Bób smaczny będzie też z czosnkiem i posmarowany niedużą ilością masła.

Jednak zapomnijmy na chwilę o bobie jako przekąsce, gdyż ziarna te idealnie sprawdzą się w bardziej skomplikowanych potrawach, jak bób z jajkiem sadzonym lub szpinakiem, bób w sałatce z kaszą gryczaną, czy quinoą, bób jako risotto podawane z zielonym groszkiem, bób z makaronem przyprószony bazylią, miętą, parmezanem i oliwą z oliwek. A co powiecie na bruschettę z bobem i kozim serem lub zieloną lasagnię? Nikt też pewnie nie pogardzi pierogami wypełnionymi smacznym bobem. Można wymieniać i wymieniać... 

A z czym wam bób smakuje najbardziej? Podzielcie się przepisem w komentarzu.

Dodaj komentarz

Powrót

Popularne artykuły

Rozwiń