Czytaj
Flora bakteryjna jelit w trakcie antybiotykoterapii - ilustracja

Flora bakteryjna jelit w trakcie antybiotykoterapii

Oceń 1

Chociaż antybiotyki są skuteczną bronią przeciw chorobie, nie możemy zapominać, że ich działanie nie jest obojętne dla organizmu. Zaburzają jego pracę, niszcząc bardzo pożyteczne bakterie. Dlatego musimy mu pomóc w przywróceniu równowagi i odbudowaniu flory bakteryjnej. W przypadku dzieci jest to szczególnie ważne.

Walka z bakteriami

Biegunka, wzdęcia, ból brzucha czy brak apetytu to bardzo często spotykane objawy uboczne antybiotykoterapii u dzieci. Dlaczego tak się dzieje? Przewód pokarmowy, a zwłaszcza jelito grube, zawiera miliardy bakterii stanowiących tzw. fizjologiczną florę jelitową. Są one korzystne i posiadają duże znaczenie zdrowotne, biorąc udział w produkcji witamin, regulacji czynności jelit czy produkcji gazów jelitowych. Powikłania przy przyjmowaniu antybiotyków polegają na zaburzeniu równowagi pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii. Te z nich, które są bardziej wrażliwe na przyjmowany antybiotyk, ulegają zniszczeniu, a w ich miejsce pojawiają się tzw. bakterie patogenne, czyli szkodliwe dla zdrowia.

Im szersze spektrum działania antybiotyku oraz im gorzej wchłania się on z jelit do krwi, tym powikłania są większe. By im zapobiec, należy stosować tzw. osłonę. "Proszę pamiętać o probiotyku" - to zdanie często słyszą rodzice w gabinecie pediatry. I rzeczywiście probiotyk jest naturalnym i oczywistym środkiem zaradczym. Zawiera żywe kultury bakterii, które odbudowują to, co naruszył antybiotyk. Do wyboru mamy różnego rodzaju środki: kapsułki, krople, tabletki czy saszetki, których zawartość rozpuszcza się w wodzie. Ich wybór zależy przede wszystkim od wieku malucha.

Stosowanie probiotyku jest naprawdę istotne, bo organizm sam niełatwo się regeneruje. Świadczą o tym m.in. wyniki badań przeprowadzonych w międzynarodowym centrum naukowym The Marine Biological Laboratory w stanie Massachusetts. Badacze wykorzystując nowoczesną metodę analizy genetycznej stwierdzili, że tylko część flory jelitowej odbudowuje się w ciągu czterech tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii. Czasami do odnowy potrzeba aż pół roku!

Ważna dieta

Nie zapominajmy też o odpowiedniej diecie. Można postawić na żywność funkcjonalną, czyli taką, która została uzupełniona substancjami korzystnie działającymi na stan zdrowia i zmniejszającymi ryzyko chorób, albo na pokarmy naturalnie zawierające żywe bakterie kwasu mlekowego. W tej drugiej grupie znajdziemy np. kiszonki (ogórki, kapusta), kwas chlebowy i niektóre produkty mleczne. Kefir, jogurt czy mleko acidofilne świetnie zregenerują jelita.

W jogurtach pożytecznych bakterii jest wyjątkowo dużo, głównie Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Pediococcus i niektóre gatunki z rodzaju Streptococcus. Ubolewać możemy jedynie nad tym, że nie ma prawnego wymogu podawania na opakowaniach produktów dokładnej nazwy (handlowej i systematycznej) zastosowanego szczepu bakterii probiotycznych.

Kefir nie tylko ochroni jelita, ale również zwiększy wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych pierwiastków. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, by był naturalny, bez dodatku cukru, ponieważ właśnie on jest sprzymierzeńcem grzybów, które dzięki niemu szybciej się namnażają. A drożdżyca łatwiej się rozwija w organizmie osłabionym antybiotykami.

Dodaj komentarz

Powrót

Popularne artykuły

Rozwiń