
Flora bakteryjna jelit w trakcie antybiotykoterapii
Chociaż antybiotyki są skuteczną bronią przeciw chorobie, nie możemy zapominać, że ich działanie nie jest obojętne dla organizmu. Zaburzają jego pracę, niszcząc bardzo pożyteczne bakterie. Dlatego musimy mu pomóc w przywróceniu równowagi i odbudowaniu flory bakteryjnej. W przypadku dzieci jest to szczególnie ważne.
Walka z bakteriami
Biegunka, wzdęcia, ból brzucha czy brak apetytu to bardzo często spotykane objawy uboczne antybiotykoterapii u dzieci. Dlaczego tak się dzieje? Przewód pokarmowy, a zwłaszcza jelito grube, zawiera miliardy bakterii stanowiących tzw. fizjologiczną florę jelitową. Są one korzystne i posiadają duże znaczenie zdrowotne, biorąc udział w produkcji witamin, regulacji czynności jelit czy produkcji gazów jelitowych. Powikłania przy przyjmowaniu antybiotyków polegają na zaburzeniu równowagi pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii. Te z nich, które są bardziej wrażliwe na przyjmowany antybiotyk, ulegają zniszczeniu, a w ich miejsce pojawiają się tzw. bakterie patogenne, czyli szkodliwe dla zdrowia.
Im szersze spektrum działania antybiotyku oraz im gorzej wchłania się on z jelit do krwi, tym powikłania są większe. By im zapobiec, należy stosować tzw. osłonę. "Proszę pamiętać o probiotyku" - to zdanie często słyszą rodzice w gabinecie pediatry. I rzeczywiście probiotyk jest naturalnym i oczywistym środkiem zaradczym. Zawiera żywe kultury bakterii, które odbudowują to, co naruszył antybiotyk. Do wyboru mamy różnego rodzaju środki: kapsułki, krople, tabletki czy saszetki, których zawartość rozpuszcza się w wodzie. Ich wybór zależy przede wszystkim od wieku malucha.
Stosowanie probiotyku jest naprawdę istotne, bo organizm sam niełatwo się regeneruje. Świadczą o tym m.in. wyniki badań przeprowadzonych w międzynarodowym centrum naukowym The Marine Biological Laboratory w stanie Massachusetts. Badacze wykorzystując nowoczesną metodę analizy genetycznej stwierdzili, że tylko część flory jelitowej odbudowuje się w ciągu czterech tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii. Czasami do odnowy potrzeba aż pół roku!
Ważna dieta
Nie zapominajmy też o odpowiedniej diecie. Można postawić na żywność funkcjonalną, czyli taką, która została uzupełniona substancjami korzystnie działającymi na stan zdrowia i zmniejszającymi ryzyko chorób, albo na pokarmy naturalnie zawierające żywe bakterie kwasu mlekowego. W tej drugiej grupie znajdziemy np. kiszonki (ogórki, kapusta), kwas chlebowy i niektóre produkty mleczne. Kefir, jogurt czy mleko acidofilne świetnie zregenerują jelita.
W jogurtach pożytecznych bakterii jest wyjątkowo dużo, głównie Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Pediococcus i niektóre gatunki z rodzaju Streptococcus. Ubolewać możemy jedynie nad tym, że nie ma prawnego wymogu podawania na opakowaniach produktów dokładnej nazwy (handlowej i systematycznej) zastosowanego szczepu bakterii probiotycznych.
Kefir nie tylko ochroni jelita, ale również zwiększy wchłanianie wapnia, żelaza, fosforu i innych pierwiastków. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, by był naturalny, bez dodatku cukru, ponieważ właśnie on jest sprzymierzeńcem grzybów, które dzięki niemu szybciej się namnażają. A drożdżyca łatwiej się rozwija w organizmie osłabionym antybiotykami.
Dodaj komentarz