Czytaj
Potrawy na grilla dla dzieci - ilustracja

Potrawy na grilla dla dzieci

Oceń 195

Kiedy nadchodzi lato wszystkie markety z działem mięsnym eksponują różne pospolite kiełbasy, a obok nich zazwyczaj pozycjonują się różnorakie marki z przyprawami mającymi wydobyć idealny smak naszego mięsiwa. O tak, sezon grillowy się zaczął?

Ale, czy to znaczy, że bez kiełbasy grilla nie ma? To przynajmniej chcą nam wmówić marketerzy. Ale uwaga, uwaga my mamy rozwiązanie.

No bo spójrzmy na to z innej strony… Po pierwsze, tłuszcz ściekający do ogniska z grillowanych mięs powoduje powstawanie szkodliwych substancji! Po drugie, podgrzewane w temperaturze 170 stopni mięso wytwarza groźne substancje, dlatego wszelkich kiełbas, parówek, karkówek, czy innych mięsiw nie powinno się podawać dzieciom (przy okazji dla własnego zdrowia warto grillować je przy użyciu tacek lub folii). Wreszcie, po trzecie, różnorodność potraw warzywnych, jakie można wykonać przy użyciu grilla sprawia, że szkoda popadać w tak monotematyczną kuchnię, czyż nie?

Zanim jednak prawdziwi mięsożercy podniosą alert, podajemy parę przykładów.

Hamburgery rybne

Lżejsza i smaczniejsza alternatywa do fast foodowych dań. Hamburgery możesz wsadzić w pełnoziarnistą bułkę wypełnioną warzywami. A jak je przygotować?

Zmiel lub drobno pokrój rybę (może to być łosoś), następnie wymieszaj ją z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, połową posiekanej cebuli, szczypiorkiem i natką. Dodaj ½ szklankę dosyć gęstej śmietany i przypraw do smaku odrobiną soli i białym pieprzem. Uformuj burgery, a przed ułożeniem na grillu posmaruj z każdej strony olejem.

Owocowy szaszłyk

Przygotuj dowolne, a najlepiej ulubione owoce Twojego dziecka i nadziej je na patyczki do szaszłyków. Całość oblej słodkim syropem przygotowanym z uprzednio podgrzanego miodu wymieszanego z 3 łyżkami wody i cynamonem. Szaszłyki grilluj na specjalnej tacy, po 2-3 minuty z każdej strony.

Czekoladowy banan

Taki deser ucieszy największego łasucha. Przekrój skórkę banana na całej jego długości. Pod skórkę włóż płatki czekolady i pianki Marshmallows. Owiń banany folią aluminiową i włóż na ruszt na około 15-30 minut (długość grillowania zależna jest od temperatury grilla i dojrzałości owocu). Po wyjęciu, pianka i czekolada powinny być idealnie rozpuszczone, a banan miękki.

Warzywne Quesadillas

Tortille są smacznym zamiennikiem pieczywa, a więc kiedy znudzą się Wam hamburgery, możecie wrzucić porcję ulubionych, sezonowych warzyw w taki właśnie placek. Najlepiej smakuje wypełniony warzywami zgrillowanymi i takie właśnie tu opiszemy. Przygotuj sobie uprzednio sok z limonki (około ¼ szklanki) oraz pokrojone warzywa np.: czerwona cebula, papryka, ząbek czosnku, cukinia. Wymieszaj je z połową łyżeczki soli, połową wyciśniętego soku z limonki oraz oliwą z oliwek (około ¼ szklanki). Następnie włóż warzywa do specjalnego rękawa i ułóż na grillu. Powinny spędzić tam około 10-12 minut, aż do miękkości. Kiedy warzywa będą gotowe połóż na grillu tortille – powinny grillować się po około 20 sekundach na każdej ze stron. Jeśli nie chcesz kłaść ich bezpośrednio na ruszcie, podsmaż je po prostu na patelni. Dalej włóż do nich farsz ze zgrillowanych warzyw i jeszcze na około 1 minutę pozostaw na patelni/ruszcie. Quesadille podawaj z kwaśną śmietaną i salsą zroszone pozostałym sokiem z limonki.

Pamiętaj, by wszelkie potrawy z grilla, jakie serwujemy dzieciom, nie zawierały soli i ostrych przypraw. Staraj się używać do grillowania specjalnych tacek lub rękawów. Jeżeli już podajesz dzieciom mięso, niech będzie to kurczak lub ryba.

Dodaj komentarz

Powrót

Popularne artykuły

Rozwiń