Czytaj
Przepis na domowe lody - ilustracja

Przepis na domowe lody

Oceń 206

Lato bez lodów przypomina trochę Boże Narodzenie bez śniegu - na pewno nie zostanie odwołane, ale jednak czegoś w nim brakuje. Czy istnieje bowiem lepszy sposób na celebrowanie pierwszego upalnego dnia, niż gałka mrożonych smakołyków? Szczęście sprzedawane na kulki i upychane w kruchych wafelkach, to wspaniały sposób na poczucie, że jest słońce, leniwa niedziela i spokój. 

Czytając etykiety schłodzonych deserów można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiego smakołyku, to niezwykle skomplikowana sprawa wymagająca niezwykłych urządzeń i tajnych receptur. W rzeczywistości lody znane były już w starożytnej Persji, a w Chinach, w IV wieku p.n.e., udoskonalono ich produkcję. Wystarczył śnieg, przechowywany w zimnych jaskiniach, który mieszano z wodą różaną, daktylami lub owocami. Tak narodziły się sorbety.

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że podstawowy przepis na klasyczne lody zawiera zaledwie 4 składniki: śmietanę, jajka, cukier i wodę. Tylko tyle. Wcale nie potrzebujemy do ich produkcji połowy tablicy Mendelejewa, ani całej fabryki wypełnionej po brzegi kadziami ciekłego azotu, ani nawet magii. Co więcej - w cenie jednego deseru zjedzonego na mieście możemy przygotować smakołyk dla całej rodziny. Oto kilka domowych sposobów na najsmaczniejsze lato na patyku, w wafelku lub w kulce.

Klasyczne lody

  • 300 ml śmietany kremówki 36% 
  • 2 jajka (pamiętajmy, że skorupki należy sparzyć wrzątkiem!)
  • 100 g cukru (z ilością cukru możemy eksperymentować, co jest dodatkową zaletą domowych lodów)
  • 1 łyżka wody ciepłej (nie gorącej!) wody

Zaczynajmy: śmietanka trafia do jednej miski, białka do kolejnej, żółtka - do trzeciej. Żółtka ucieramy z 50 gramami cukru oraz łyżką wody, mikserem lub ręcznie, do momentu aż staną się białą masą (skojarzenie z koglem-moglem jest jak najbardziej na miejscu). Następnie ubijamy na sztywna pianę białka, pod koniec dodając pozostały cukier. To samo robimy ze śmietanką - musi być puszysta i lekka. Teraz pozostaje nam tylko połączyć składniki, istotne jest żeby robić to powoli i delikatnie. Do utartych żółtek najpierw dodajemy białka (nie wszystko na raz! Najlepiej rozłożyć ten proces na kilka łyżek), a potem śmietanę. Kiedy wszystkie elementy zostaną połączone, przelewamy gotową masę do pudełka lub zostawiamy w misce, nakrywamy wszystko folia aluminiową i po 5 godzinach mamy gotowe lody śmietankowe. 

Warto pomyśleć o dodatkach do naszego smakołyku, które nadadzą im nowy smak. Jeśli lubisz smak czekoladowy - dodajmy trochę posiekanej gorzkiej czekolady. Wolisz owoce? Wystarczy kilka truskawek oraz parę listków mięty, które nadadzą całości orzeźwiający aromat. Waniliowe? Rozkrój laskę wanilii i dodaj do masy jej nasionka. Ich zapach  jest obłędny. 

Nie bój się eksperymentować - to Twoje lody i Twoja fantazja. Wykorzystaj to.

Dodaj komentarz

Powrót

Popularne artykuły

Rozwiń